Wat kan jij doen?
De JGZ-professionals zijn eigenaar van de JGZ-richtlijnen. Als JGZ-professional kun je op verschillende momenten bijdragen aan de ontwikkeling en herziening van de JGZ-richtlijnen. Hieronder staan verschillende mogelijkheden of bekijk deze factsheet om te zien wat bij jou past. Wil je meer informatie? Neem contact op via richtlijn@ncj.nl
Deelname aan clusterwerkgroep
Wil je meedenken hoe JGZ-richtlijnen je beter kunnen ondersteunen bij je dagelijkse werkzaamheden? Wil je mee adviseren welke richtlijnmodules herzien moeten worden? En lijkt het je interessant om samen met experts te discussiëren over de beste aanbevelingen voor jouw vakgebied? Meld je dan aan als lid voor een van de 5 clusterwerkgroepen!
Aanmelden
Deelname flexibele schil
Als je een meer vrijblijvende rol zou willen hebben of niet bent afgevaardigd voor deelname aan de clusterwerkgroep, dan is de flexibele schil een mogelijkheid. Je kunt jouw interesse en expertise kenbaar maken voor een of meerdere richtlijnthema’s en/of clusters. Jouw contactgegevens komen dan op een lijst te staan, die de clusterwerkgroepleden kunnen raadplegen. De werkgroepleden kunnen dan vrijblijvend contact met jou opnemen voor advies en afstemming, dit vraagt ongeveer 6-7 uur per jaar.
Aanmelden
Deelname RAC
De JGZ-beroepsverenigingen (AJN, V&VN vakgroep jeugd en NVDA) en de brancheorganisaties GGD GHOR Nederland en ActiZ zijn vertegenwoordigd in de RAC. De RAC autoriseert de JGZ-richtlijnen en adviseert over de toepasbaarheid en uitvoerbaarheid van de richtlijnen voor de JGZ. Je kunt als vertegenwoordiger namens jouw beroepsvereniging deelnemen aan de RAC. Mocht je hier interesse in hebben, neem dan contact op met jouw beroepsvereniging.
Implementatiefunctionaris JGZ-richtlijnen
Implementatiefunctionarissen JGZ-richtlijnen hebben een sleutelrol bij de implementatie van richtlijnen in de eigen JGZ-organisatie. Als implementatie functionaris verspreid en promoot je actief het gebruik van de JGZ-richtlijnen en maak je o.a. implementatieplannen voor implementatie en borging van de nieuwe/herziene JGZ-richtlijnen binnen de lokale situatie. Binnen iedere JGZ-organisatie zijn ongeveer 1 of 2 implementatiefunctionarissen aanwezig. Het NCJ brengt het netwerk aan implementatiefunctionarissen samen en ondersteunt hen met implementatie tools.
Deelname aan de praktijktest
JGZ-organisaties en JGZ-professionals worden gevraagd om de conceptversies van JGZ-richtlijnen te testen in de praktijk. Met als doel om de haalbaarheid, uitvoerbaarheid en eventuele knelpunten in kaart te brengen. Op basis van deze inzichten wordt de richtlijn aangepast en een definitieve versie gemaakt. Houd de NCJ nieuwsbrief en de richtlijnenwebsite in de gaten voor de oproep. Schrijf je in voor de NCJ nieuwsbrief
Feedback geven tijdens commentaarronde
Tijdens de landelijke commentaarronde kun je feedback geven op de conceptversie van de richtlijn. Houd de NCJ nieuwsbrief en de richtlijnenwebsite in de gaten voor de oproep.
Doorlopend feedback geven
Heb jij feedback op de JGZ-richtlijnen? Heb je tips voor aanpassingen/verbeteringen? Heb je een interessant nieuw artikel gevonden met betrekking tot een van de richtlijnthema’s? Geef jouw feedback! Stuur een mail naar richtlijn@ncj.nl onder vermelding van ‘Feedback richtlijnen’. Geef duidelijk aan om welke richtlijn het gaat en laat ook weten over welk hoofdstuk of welk onderdeel de feedback gaat.