Nieuws 20 oktober 2022

Verslag Innovatieatelier: Het ‘LPK-proof’ maken van het Digitaal Dossier

Verslag van het Innovatieatelier van woensdag 21 september 2022

Deze keer stond het Innovatieatelier in het teken van het ‘LPK-proof’ maken van het Digitaal Dossier JGZ (DD JGZ). Collega’s uit het hele land kwamen samen om kennis te delen, vraagstukken uit te wissen en inspiratie op te doen en zo samen op te trekken. De vraag van één, is vaak de vraag van allen!

Na de opening hebben we met elkaar besproken wat we onder een ‘LPK-proof’ dossier verstaan. Wanneer vinden we dat we een ‘LPK-proof’ dossier hebben en waar dromen we van?

Presentatie van het NCJ

NCJ-adviseurs Kirsten Tjapkes en Tanja Geerdes-Maas hebben tijdens het Innovatieatelier een presentatie gegeven over de stand van zaken rond het Digitaal Dossier JGZ.
Bekijk de presentatie

Goede voorbeeld uit de praktijk

Sommige organisaties hebben al goede stappen gezet om het DD ‘LPK-proof’ te maken. De collega’s in Amsterdam en Drenthe hebben gedeeld hoe zij hier vorm aan geven.

GGD Amsterdam: het Dynamisch Contactmoment (DCM)

In een korte presentatie neemt Gemma Boers van de GGD Amsterdam je mee in het Dynamisch Contactmoment.

Bekijk de opname van de presentatie

Download de presentatie

Op verzoek is nog uitgezocht hoe het gaat wanneer er dossieroverdracht plaatsvindt vanuit GGD Amsterdam. Andere organisaties kunnen dit zien in het journaal en zij zien dan voor alle contacten dezelfde naam. Bij de pagina’s met inhoudelijke informatie staat, net als voor de invoering van het DCM, steeds de datum van het uitgevoerde contact en de leeftijd van het kind op dat moment. Het heeft dus geen invloed op de kwaliteit van de overdrachten.

GGD Drenthe

Ermanda Feddema neem ons mee in een kijkje in de keuken van GGD Drenthe.

GGD Drenthe is al gestart met het ‘O&O-proof’ maken van het Digitale Dossier (DD). Zij hebben dit overgenomen van de collega’s van GGD Fryslân. Op dit moment zijn zij bezig om ook een I-consult voor peuters als maatwerk vorm op te nemen; geïnspireerd door de collega’s Van GGD Zeeland en Yunio. In Drenthe wordt gewerkt met ‘Jij en je gezondheid’ op het VO. Het gebruik op het VO is nog wel buiten het DD om. In samenwerking met Topicus hebben ze ‘Jij en je gezondheid’ als een slimme vragenlijst ingebouwd in het DD voor het PO. En er is een pilot gedaan om te onderzoeken of dezelfde vragenlijst ook als voorbereiding ingezet zou kunnen worden op het SO.

Ouders van kinderen op het PO kunnen via de ouderportaal de vragenlijst invullen en krijgen direct tips. Ook worden er automatisch afspraken klaargezet. Nieuw is dat de verpleegkundige ouders gaat bellen over de vragenlijst. Professionals hebben een verdiepende training ‘Vraaggericht werken’ gehad en worden gestimuleerd de rol van JGZ-adviseur op te pakken.

Professionals steunen bij een verandering van werkwijze is van groot belang. Behalve ervoor zorgen dat informatie hen goed bereikt, is het van belang te beseffen dat er een nieuwe gewoonte gecreëerd moet worden en dat dit energie vraagt.

Op het wensenlijstje van de collega’s van Drenthe staat nog de wens dat Topicus de module ‘Consultvoorbereiding’ en de module ‘Gezondheidsonderzoek’ als combinatie mogelijk maakt. In de visie van Drenthe is doorontwikkeling normaal als lerende organisatie en maken zij gebruik van techniek ,waar het kan, om zo de mens optimaal in te zetten.  Zie hiervoor ook de presentatie van Drenthe tijdens het Innovatiecafé over de inzet van hun software robot.

Samen aan de slag met wensen en vragen

Na de pauze is doorgedacht over visie-uitgangspunten en de betekenis hiervan. Hieruit kwamen de volgende punten:

“We stemmen de contacten af op de ontwikkelfase”
“We kunnen optimaal gebruik gaan maken van ons 6-wekelijkse gebruikersoverleg, en zo ook de krachten bundelen met verschillende organisaties”

Ervaring aanwezigen

Wat heeft het samen optrekken rondom het ‘LPK-proof’ maken van het DD tijdens dit Innovatieatelier voor de deelnemers opgeleverd? We geven graag een impressie van de ervaringen van de deelnemers:

“Het dynamisch moment van contact waar GGD Amsterdam meewerkt heeft me geïnspireerd en neem ik mee”
“Veel informatie opgehaald, inzichten gekregen, het was erg leerzaam!”
“Fijn om uit een bepaalde denkrichting te komen en met een landelijke lijn te verbinden.”
“Waardevolle afstemming- om te herhalen!”
“Mooi om techniek en houding & gedrag te verbinden.”
“Fijn om uitgangspunten te delen. Het helpt om een interne vertaling te maken. Veel geleerd. Fijn ook om samen op te trekken en niet zelf het wiel te hoeven uitvinden.”
“Fijn om samen een lijn te bespreken, los van de technische opdracht die we geven.”
“Zie nu de meerwaarde en het verband tussen het Digitale Dossier en het LPK gekregen wat erg prettig is.”

Vervolg landelijke samenwerking

Vrijwel iedereen heeft aangegeven om graag samen op te trekken rondom dit onderwerp. Het NCJ sluit aan op deze behoefte en gaat de verbinding verzorgen rondom het onderwerp het ‘LPK-proof’ maken van het DD. Van belang is om intern goed af te stemmen wie het beste hier bij aan kan sluiten.

Het volgende Innovatieatelier…

…is op woensdag 23 november 2022. Dit is het laatste Innovatieatelier van dit jaar. Het belooft een spetterende afsluiting te worden, dus reserveer de datum vast in jouw agenda of meld je direct aan!

Innovatieatelier - 23 november 2022

Innovatieatelier

Niemand minder dan Wouter Hart, schrijver en spreker van boeken zoals ‘Verdraaide organisaties’ en ‘Anders Vasthouden!’ neemt ons in het ochtendprogramma mee in wat ‘werken volgens de bedoeling’ voor de JGZ zou kunnen betekenen. In de middag gaan we, zoals jullie van ons gewend zijn, de opgedane inzichten vertalen naar de JGZ-praktijk van alle dag.

23 november 2022 09:00 - 16:30 Online

Bekijk ook:

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.