Ouderschapstheorie Alice van der Pas
In dit document vind je een samenvatting van de ouderschapstheorie van Alice van der Pas, geschreven voor JGZ-professionals.
Onderwerp
Het ouderschap is één van de grootste uitdagingen van het leven. Investeren in een positieve beleving van het ouderschap is een belangrijke beschermende factor voor het gezond opgroeien van kinderen.
Werken volgens de ouderschapstheorie van Alice van der Pas biedt professionals een ingang om het contact met ouders (terug) te krijgen. De theorie behandelt drie aannames bij ouderschap en daarnaast wordt ingegaan op vier buffers die het veerkrachtsysteem van ouders vormen.
In de ouderschapstheorie gaat het over drie basisaannames:
Alice van der Pas vroeg zich af waarom het opvoeden bij veel ouders goed gaat, ondanks dat er veel omstandigheden tegenzitten. Vaak gaan we uit van risicofactoren en beschermende factoren die de draagkracht en draaglast van ouders bepalen. Het gaat om een continu proces waarin ouders steeds opnieuw moeten uitvinden en steeds opnieuw moeten proberen wat op dit moment werkt, bij dit kind, in deze situatie. Een verfijning van dit denken is het buffermodel van de ouderschapstheorie. De buffers vormen het veerkrachtsysteem van ouders. Er zijn vier buffers te onderscheiden: de solidaire gemeenschap, goede taakverdeling, metapositie en ‘goede ouder’-ervaringen.
In dit document vind je een samenvatting van de ouderschapstheorie van Alice van der Pas, geschreven voor JGZ-professionals.
"*" geeft vereiste velden aan